Siliän suuri vaikuttajamarkkinoinnin tietopaketti

Vaikuttajamarkkinointi puhuttaa, näkyy ja kuuluu monessa paikassa. Kattavaa ja syvällistä tietoa kaupallisen yhteistyön tekemisestä vaikuttajien kanssa voisi silti olla tarjolla enemmänkin ja niinpä päätimme koota oman, yrityksille suunnatun tietopakettimme! Kas tässä: 11 + 1 avainkysymystä eli kaikki, mitä olet aina halunnut tietää vaikuttajamarkkinoinnista Suomessa.

Tämä artikkeli vastaa seuraaviin kysymyksiin:

 • Mistä ja miten niitä vaikuttajia oikein löytää?
 • Millaisia agentuureja vaikuttajien välityksessä operoi?
 • Kannattaako vaikuttajia etsiä itse vai toimiston tai agentuurin kautta?
 • Mitä ovat mikrovaikuttajat ja mistä niitä saa?
 • Mistä tietää, kuka on hyvä vaikuttaja?
 • Kannattaako vaikuttajamarkkinointia tehdä B2B-yleisölle?
 • Millaista sisältöä vaikuttajan pitäisi tehdä, että yhteistyö kannattaa?
 • Mitä vaikuttajayhteistyö maksaa?
 • Onko vaikuttajamarkkinointi tehokkaampaa kuin normaali mainonta?
 • Onko fiksumpaa tehdä yksittäisiä kampanjoita vai pitkäkestoista yhteistyötä?
 • Miten vaikuttajayhteistyö eroaa sponsoroinnista?
 • Ketkä vaikuttavat Suomessa tällä hetkellä?

Lähdetään siis liikkeelle!

1. Mistä ja miten niitä vaikuttajia oikein löytää?

Jotta vaikuttajayhteistyön suunnittelussa pääsee alkuun, täytyy tietysti ensin olla kirkastettuna ajatus, millaista yleisöä haluat yhteistyön avulla tavoittaa. Kun tämä on selvää, voit ryhtyä kartoittamaan sopivia vaikuttajia joko itse tai ottaa yhteyttä vaikuttajamarkkinointia tekeviin markkinointitoimistoihin, välitystoimistoihin tai agentuureihin.

Jos aloitat kartoitustyön itse, kannattaa siis käytännössä sukeltaa YouTubeen tai muuhun tavoittelemasi yleisön kannalta relevanttiin somekanavaan. Voit myös piipahtaa jollakin vaikuttajien kanavia koostavalla sivustolla kuten blogit.fi tai vlogit.fi. Myös esimerkiksi Brandsome-sivusto tarjoaa koosteita yritys-, yhteisö- ja henkilöbrändien menestyksestä kanavittain. Suomessa toimii myös yrityksiä, jotka tarjoavat keskitettyjä maksullisia työkaluja some-vaikuttajien etsimiseen (esim. Meltwater). Jos teette paljon vaikuttajamarkkinointia, jonkin työkalun käyttö vaikuttajien haarukoimiseksi sekä työn seuraamiseksi voi hyvä idea.

Jos tässä kohtaa jo mietit, mistä somekanavasta sen oman kohderyhmäsi todennäköisimmin tavoitat, vilkaisepa bonuskysymyksemme aivan artikkelin lopusta. Siinä kertaamme tietoa somekanavien käytöstä ikäryhmittäin ja annamme muutaman vinkin ajankohtaisista vaikuttajista.

2. Millaisia agentuureja vaikuttajien välityksessä operoi?

Suomessa tubettajia välittää muutama suuri talo: Troot Network, Splay One, A-lehdet sekä United Screens.

Blogialustat, joita on paljon, myyvät heidän sivuillaan julkaisevien bloggaajien sisältöyhteistöitä. Kaikille tutuimpia esimerkkejä ovat mm. Rantapallo ja Lily.

Lisäksi skenessä toimii erilaisia vaikuttajamarkkinointia tekeviä toimistoja ja medioita, kuten Asennemedia, PING Helsinki ja Monochrome, joista osa on samalla myös tiettyjen vaikuttajien agentteja. Toimistoviidakkoon eksymistä ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Helpoin tapa edetä on tsekata kanavasta vaikuttajan yhteystiedot: niissä usein ohjataan olemaan yhteydessä oikeaan toimistoon.

Bloggareiden, Instagram-tähtien ja tubettajien lisäksi Suomessa on runsaasti erilaisia isolle yleisölle tuttuja mediapersoonia, muusikoita, urheilijoita sekä B2B-markkinoinnin näkövinkkelistä hyödyllisiä yritysvaikuttajia, jotka näkyvät aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa. Myös heitä voi kontaktoida suoraan ja selvittää, miten yhteistöitä hoidetaan ja kuinka prosessi menee.

3. Kannattaako vaikuttajia etsiä itse vai toimiston tai agentuurin kautta? Mitä eroa näissä on?

Vaikuttajia kannattaa etsiä sekä itse että toimiston avulla. Suomessa toimivat agentuurit ovat kaikki hyviä ja ammattitaitoisia, mutta kaikessa tekemisessä kannattaa silti luottaa myös omaan vaistoon. Jos joku vaikuttaja tuntuu sopivan omaan brändiin, häntä kannattaa lähestyä suoraan ja selvittää, miten yhteistyötä voi ryhtyä rakentamaan. Vaikuttajaa välittävältä toimistolta saat tarkat kohderyhmätiedot ja muun datan, mikä keventää etsimistyötä ja helpottaa päätöksentekoa.

Markkinointi- tai sometoimiston kautta saat apua kokonaisuuden hallintaan, selkeän raportoinnin sekä varmuuden, että homma todella toteutuu sovitun puitteissa. Toimisto voi hoitaa puolestasi myös vaikuttajien etsimisen ja valinnan – tulipa valittu vaikuttaja lopulta mukaan suoraan tai agentuurin kautta.

Agentuurit myyvät aina vain omia vaikuttajiaan. Sen sijaan esimerkiksi Siliän toimintamalli perustuu siihen, että etsimme laajasta vaikuttajien skaalasta sellaiset, jotka palvelevat asiakkaan tarvetta parhaiten. Yhteistyötä mahdollisen agentuurin kanssa ryhdytään hieromaan vasta sen jälkeen.

4. Mitä ovat mikrovaikuttajat ja mistä niitä saa?

Mikrovaikuttajien määritelmänä ovat pienemmät seuraajamäärät, mutta heidän kauttaan tavoitetaan usein hyvinkin innostunutta ja sitoutunutta yleisöä: joidenkin mikrovaikuttajien ympärille on rakentunut jopa oma yhteisö. Yhtenä esimerkkinä voisi mainita vaikkapa keppihevos-skenen, jossa ei välttämättä ole kovin paljon seuraajia, mutta jonka aktiivit ovat sitäkin innokkaampia.

Kuten muitakin vaikuttajia, mikrovaikuttajia etsitään somekanavista aiheiden tai teemojen kautta tai sitten paikallisesti. Tästä esimerkkinä voisi olla vaikkapa Kuopion matkailu, joka voisi selvittää, löytyisikö joku kuopiolainen, joka on aktiivinen Instagramissa tai YouTubessa ja jonka tekeminen puhuttelee, kun potentiaalinen matkailija etsii Kuopioon liittyviä sisältöjä näistä kanavista.

Mikrovaikuttajien käyttö vaikuttajamarkkinoinnissa on kasvanut paljon viime aikoina. Me Siliässä koemme, että kohdennettu, terävällä kärjellä osuva vaikuttajayhteistyö on jotain, mihin brändien kannattaa panostaa yhä enemmän.

5. Mistä tietää, kuka on hyvä vaikuttaja?

Tutustu ensimmäisenä vaikuttajan lukuihin – jos ne eivät ole julkisesti saatavilla, voi tiedot pyytää nähtäväksi. Vaikuttajalta saa helposti perustiedot, kuten seuraaja- ja tilaajamäärät sekä katselukerrat kaikista hänen kanavistaan.

Tarkastele, miten vaikuttaja tekee sisältöyhteistyötä käytännössä: miten kumppanuudet näkyvät? Onko ne tehty hyvin ja uskottavasti eli voisiko vaikuttaja seisoa kyseisen asian takana myös ilman kaupallista yhteistyötä?

Me Siliässä tutkimme aina vähän, miten vaikuttaja suhtautuu seuraajiinsa. Keskusteleeko hän esimerkiksi heidän kanssaan aktiivisesti? Suomessa vaikuttajat usein suorastaan rakastavat fanejaan ja tällä on myös merkitystä markkinoinnin kannalta.

Näiden lisäksi yksi keskeinen kriteeri on tietysti se, että vaikuttaja tekee ja julkaisee sisältöä säännöllisesti. Sisältöä ei aina tarvitse olla paljon, kunhan sitä tulee säännöllisesti ja yleisö osaa näin tulla sen äärelle.

6. Kannattaako vaikuttajamarkkinointia tehdä B2B-yleisölle?

Kyllä, B2B-liiketoiminnassa kannattaa ehdottomasti tehdä vaikuttajamarkkinointia. Sitä tehdään Suomessa vielä harmittavan vähän. Osasyynä tähän lienee se, että B2B-vaikuttajamarkkinointi saatetaan kokea kuluttajamarkkinointia vaikeammaksi – saavathan kuluttajapuolen vaikuttajat tyypillisesti suurempia näyttökertoja ja kattavuuksia. Mutta löytyypä Suomesta jo ensimmäinen B2B-vaikuttajamarkkinointitoimisto!

Oikein valitut vaikuttajat ja hyvin suunniteltu B2B-vaikuttajamarkkinoinnin kampanja voi kuitenkin saada koviakin tuloksia aikaiseksi. Parasta vaikuttajamarkkinointia on sellainen, joka toimii niin kuin joku suosittelisi sinua ja yritystäsi henkilökohtaisesti omille ystävilleen.

7. Millaista sisältöä vaikuttajan pitäisi tehdä, että yhteistyö kannattaa?

Mahdollisuuksia on monia. Vaikuttaja voi esimerkiksi tehdä sisältöä vaikuttajan omaan kanavaan (esim. blogipostaus, Youtube-video tai Instagram-julkaisu), tuottaa sisältöjä yrityksen kanaviin (esim. esiintymällä yrityksen videoilla), ottaa haltuun yrityksen kanavan (ns. take over: esimerkiksi yrityksen Instagram Storyn haltuunotto tapahtuman ajaksi) tai vaikuttaja voi olla henkilökohtaisesti tavattavissa yrityksen tapahtumassa (Meet & Greet).

Kaikkein tärkein sääntö on, että vaikuttajan pitää saada tehdä itsensä näköistä sisältöä ja hänen täytyisi voida allekirjoittaa sisällöt myös ilman yhteistyötä. Kaikki päälle liimattu näkyy äärimmäisen herkästi läpi yleisölle ja aiheuttaa pahimmillaan negatiivisen reaktion.

Jotta lopputulos palvelee myös ostavaa yritystä, onkin kriittistä käyttää aikaa ja vaivaa kohtaan yksi, eli etsiä ja löytää ne vaikuttajat, jotka tuottavat sisältöä, joka luontevasti sopii myös yrityksen brändiin.

Käytännössä kaupallinen sisältö ei siis saa olennaisesti erota muusta vaikuttajan sisällöstä. Kaikkein parhaimmat tulokset saadaan, kun luotetaan vaikuttajan ammattitaitoon ja annetaan hänelle vapaat kädet sisällön suunnitteluun. Kun kyse on kaupallisesta yhteistyöstä, yritys antaa luonnollisesti raamit ja tavoitteet yhteistyölle ja voi tottakai syöttää myös ideoita ja toiveita, mutta itse sisältö on paras jättää vaikuttajan suunniteltavaksi.

8. Mitä vaikuttajayhteistyö maksaa?

Keskeisintä on tiedostaa, että vaikuttajayhteistyöstä pitää ylipäätään maksaa – rahaa. Sisällöntuotanto ja vuorovaikutus yleisön kanssa on vaikuttajien ihka oikea työ, josta on maksettava palkka. Pääsyliput tms. näkyvyyden vastineeksi eivät ole enää tätä päivää.

Kun lähtee pohtimaan, mitä yhteistyöstä kannattaa maksaa, kannattaa ajatella vaikuttajaa mediana ja arvottaa yhteistyö tämän pohjalta.

Mieti siis, mitä olisit vaikkapa verkkokauppana valmis maksamaan 100 000 13–18-vuotiaan pojan tavoittamisesta, jotka ovat juuri se kohderyhmä, jonka haluat saada kiinni. Kuinka tärkeää heidän tavoittamisensa on esimerkiksi uuden palvelun lanseeraamisen kannalta?

Jos puhutaan euroista, tarkoittaa tämä yleensä tuhansia euroja isojen vaikuttajien kohdalla. Myös satasilla voi rakentaa hyvän kampanjan sopivan mikrovaikuttajan kanssa. Loppuviimein näyttökertojen kustannus on vaikuttajamarkkinoinnissa halpa, sillä kohderyhmä, jonka hyvin valitun vaikuttajan kanssa voi tavoittaa, on usein paljon oikeampi kuin muualla mediassa.

9. Onko vaikuttajamarkkinointi tehokkaampaa kuin normaali mainonta?

On. Kohderyhmä, jonka tavoitat on tarkempi ja täsmällisempi. Olennaista vaikuttajamarkkinoinnin kannalta on myös se, että ihmisten luottamus perinteiseen mainontaan on jatkuvasti rapautumassa, mutta sen sijaan luottamus vertaissuosittelijoihin on kasvussa – ja vaikuttajat ovat juuri sellaisia. Vaikuttaja tuntee yleisönsä ja yleisö hänet, joten vaikuttajaa pidetään usein jopa ystävänä.

Aiheeseen läheisesti liittyvä neuvo kaikille markkinoijille: hyödyntäkää ne vaikuttajan tekemät sisällöt teidän omissa kanavissanne! Hyvin tyypillistä on, että sisällöt jäävät vain vaikuttajan omiin kanaviin. Kuitenkin vaikuttajamarkkinointi on osa kokonaismarkkinointia, joten yhteistyöstä kannattaa ottaa hyöty irti mahdollisimman monin tavoin ja moneen kertaan.

10. Entäs sopimukset? Onko fiksumpaa tehdä yksittäisiä kampanjoita vai pitkäkestoista yhteistyötä?

Voi kuulostaa ehkä itsestäänselvältä, mutta sanomme sen silti ääneen: sopimus on aina tehtävä, ihan sama mitä tehdään. Näin ollaan alusta asti samalla sivulla vaikuttajan kanssa.

Isossa kuvassa suosittelemme pidempikestoisia projekteja. Tämä siksi, että kun fanit ovat kerran sitoutuneet sisältöihin, niin suhdetta kannattaa hyödyntää pidempään. Pidempiaikaisessa yhteistyössä yrityksellä on myös mahdollisuus päästä vaikuttamaan juttuihin enemmän ja kun brändi tulee vaikuttajalle tutuksi, yhteistyö helpottuu ja syvenee.

Kannattaa siis lähteä liikkeelle siitä, että teette ensin yhden kampanjan, ja jos yhteistyö toimii, jatkatte sitä pitkäkestoisemmalla yhteistyöllä. Yrityksen voi olla myös fiksua ensin kokeilla yhteistyötä muutamien erilaisten vaikuttajien kanssa ja tulosten perusteella valita sopivat kumppanit pidempiin projekteihin.

11. Miten vaikuttajayhteistyö eroaa sponsoroinnista?

Perinteinen sponsorointi ja vaikuttajayhteistyö ovat sukua toisilleen, mutta kuitenkin korkeintaan serkuksia. Voisi ehkä sanoa, että urheilija- tai kulttuurisponsorointi on vaikuttajamarkkinoinnin ensimmäisiä esiintymismuotoja. Sosiaalinen media on vaikuttanut siihen, että monesta sponsorointiyhteistyötä on tullut vaikuttajamarkkinointia, ovathan monet urheilijat ja taiteilijat nykyään vaikuttajia myös.

Erojakin silti on. Vaikuttajamarkkinoinnissa homma menee yleensä niin, että brändi haluaa vaikuttajan kautta tuoda esiin oman viestinsä, mutta sponsoroinnissa urheilija tai muu tuen kohde pyrkii mahdollistamaan oman tekemisensä yrityksen rahallisen tuen kautta, eikä näkyvyyteen välttämättä liity minkäänlaista suunniteltua sisällöntuotantoa.

Loppuun vielä bonuskysymys: ketkä vaikuttavat Suomessa tällä hetkellä?

Lähdimme purkamaan tätä kysymystä haarukoimalla muutamia esimerkkejä vaikuttajista eri ikäryhmille. Tubettajista puhuttaessa on ensin ihan pakko todeta, että valtaosalla suomalaisista ei ole vielä käsitystä, miten paljon tubettajat itseasiassa vaikuttavat. Ihan oikeita, päivätyönään vaikuttajamarkkinointia tekeviä ihmisiä on koko ajan enemmän ja esimerkiksi striimauspalveluissa on vaikuttajia, jotka saavat työstään täyden kuukausipalkan.

Vaikuttajilla on yleensä myös tosi hyvä mediamix ja näin ollen he tavoittavat yleisöä monissa eri kanavissa.

Lapset ja nuoret

Mitä nuorempaa kohdeyleisösi on, sitä varmemmin heidät tavoittaa Youtuben tai TikTokin kautta. Tsekkaa vaikka Roni ja Miklu Bäck, valtamediassakin esillä olevat tubettajaveljekset, joiden kohdeyleisönä ovat lapset, nuoret ja nuoret aikuiset. Ronin ja Miklun kohdeyleisö myös laajenee koko ajan.

Lue myös tämä Markkinointi&Mainonta-lehden uutinen Pew Research Centerin tekemästä selvityksestä, jonka mukaan YouTubessa eniten katsojia keräävät lapsille tarkoitetut videot (Marmai 7/2019). Onko kyseessä varsinainen lapsiyleisö vai esimerkiksi pienten lasten vanhemmat, jotka etsivät videoita lastensa viihdykkeeksi, ei uutisesta ilmene, mutta ajatuksia herättävä tieto silti.

Nuoret aikuiset ja yli kolmekymppiset

Nuoria aikuisia ja yli kolmekymppisiä tavoiteltaessa kannattaa pohtia esimerkiksi esporttaajia, bloggaajia, tubettajia ja podcastaajia. Esimerkiksi nuoria aikuisia naisia tavoittelevan voisi olla hyvä tutustua Mariieveronicaan, joka on paitsi tubettaja myös radiojuontaja.

Mitä aikuisempaa yleisösi on, sitä varmemmin Instagram ja Facebook astuvat kuvioon mukaan. Hyvä on silti muistaa, että Youtuben käyttäjien keski-ikä vanhenee koko ajan.

Entä keski-ikäiset ja seniorit?

Jos kohderyhmäsi on iältään yli 50-vuotiasta yleisöä, suosittelemme harkitsemaan tv:stä tuttuja kasvoja: mediapersoona Jaajo Linnonmaa on oivallinen esimerkki vaikuttajasta, joka tavoittaa aikuisia laajalla ikäskaalalla ja lisäksi myös B2B-yleisöä.

Tälle kohdeyleisölle emme yrittäisi tuupata sisältöjä vaikuttajan omalle tilille, sillä aikuisilla ei ole tapana seurata ketään vaan he etsivät tietoa omien kanaviensa kautta. Vaikuttajamarkkinointia voi silti tehdä ottamalla vaikuttajan tekemää, suosittelevaa sisältöä yrityksen kanaviin ja levittämällä sitä mainonnan keinoin 50+ -porukalle.

That being said, valtamedioilla on edelleen iso merkitys näkyvyyden kasvattamisessa eikä vaikuttajamarkkinointi poissulje perinteisiä medioita vaan näitä kannattaa hyödyntää taktisesti rinta rinnan.

Ideoista toteutukseen

Olet nyt lukenut läpi kattavan tietopaketin vaikuttajamarkkinoinnista ja olet täynnä ideoita ja tarmoa oman kaupallisen yhteistyön suunnitteluun, hyvä!

Mikäli aihe kiinnostaa, mutta happi meinaa tätä lukiessa loppua, tarjoamme lohduttavan olkapäämme ja osaamisemme näiden suunnitteluun: meillä Siliässä ei ole tallissa omia vaikuttajia vaan voimme tehdä yhteistyötä ihan kenen kanssa tahansa!

Miltä kuulostaisi esimerkiksi toteutus, jossa kampanjaan otetaan yksi isompi vaikuttaja agentuurista ja tuetaan sitä vaikka kymmenellä alueellisesti poimitulla mikrovaikuttajalla? Tässä työssä piilee Siliän vahvuus.

Jos kiinnostuit, pistä meiliä Tiialle tiia@silia.fi tai rimpauta 044 016 9249!