Kiistelty tekijänoikeusdirektiivi hyväksyttiin Euroopan parlamentissa – mitäs nyt?

Euroopan parlamentti päätyi hyväksymään kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin maaliskuun lopussa äänin 348 puolesta, 274 vastaan ja 36 tyhjää. Syyskuun äänestyksen jälkeen direktiiviä hiottiin ja matkan varrella artikla 11:sta on tullut artikla 15 ja artikla 13:sta artikla 17. Puhutaan tässä blogitekstissä nyt selvyyden vuoksi edelleen numeroista 11 ja 13.

Etenkin nuoret eurooppalaiset ovat olleet huolissaan tekijänoikeusmuutoksesta ja ovat sitä edelleen. Meppeihin on oltu yhteydessä tiiviisti ja kiinnostus EU-politiikkaa kohtaan on ollut niin poikkeuksellista, että ilmeisesti yhteydenotot on kuitattu boteiksi. Reagointi somessa on ollut kaikkea galaksien räjähtämisen pelon ja olankohautusten väliltä, joten tsekataanpa vielä, mistä tässä nyt tällä hetkellä tuntuu olevan kyse.

Vastuuta tekijänoikeuksista sisällöntuottajilta palveluntarjoajille

Kirjoitin syyskuussa 2018 blogin tästä samaisesta aiheesta, ja silloin pelko poltti tulen lailla omiakin persauksia. Kuten aiemmin totesin, direktiiviin on nyt tullut muutoksia ja artiklat 11 ja 13 ovat käyneet läpi jonkinlaisen parantavan myllyn. Artiklat ovat edelleen vain pieni osa todella suurta lakimuutosta, jolla halutaan päivittää tekijänoikeuslait tämän päivän tarpeita vastaaviksi. Nykyiset tekijänoikeuslait ovat muuten ajalta ennen Youtubea, Spotifya ja Netflixiä, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Vastuuta tekijänoikeuksien tarkistamisesta halutaan siirtää sisällöntuottajilta palveluntarjoajille, jotka hostaavat käyttäjien lataamaa sisältöä – eli esimerkiksi Youtubelle. Vastuulla tarkoitetaan ladatun materiaalin tarkempaa valvontaa ja tarkistamista.

Youtuben kaltaiset alustat tarvitsevat lisenssin kaiken tekijänoikeudellisen materiaalin julkaisemiseksi, ja myös tähän direktiivi haluaa tehostusta. Direktiivi ei kuitenkaan aseta alustoja korvausvelvollisiksi siksi, että niihin voi ladata tekijänoikeuden alaista materiaalia, vaan sen perusteella, että palvelu ei tee parastaan sen estämiseksi. Artikla 13 vaatii alustoja neuvottelemaan lisensseistä esimerkiksi levy-yhtiöiden kanssa. Youtube tekee tätä jo paljon, siksi palvelussa on niin paljon musiikkivideoita. Jos lisenssit jäävät saamatta, sisällön jakelu kanavissa täytyy pystyä estämään. Tästä päästäänkin latausfilttereihin.

Yksi isoimmista ongelmista artikla 13 kohdalla on se, että vaikka se vaatii alustoilta paljon, se ei kerro mitään konkreettisia ratkaisuja tekijänoikeudellisen materiaalin luvattoman levittämisen estämiseksi. Ainoana ratkaisuna tähän nähdään tällä hetkellä latausfiltterit, eli automaatiot, jotka tunnistavat ja estävät tekijänoikeudellisen materiaalin lataamisen kanavaan. Toistaiseksi filttereissä on ollut paljon ongelmia ja niiden haaviin jää epäreilusti myös täysin luvallista materiaalia. Esimerkiksi Youtubella on jo käytössä tällainen suodattaja, 100 miljoonalla dollarilla kehitetty Content ID. Sen toimivuus ei ole ollut ongelmatonta, mutta räikeimmät epäonnistumiset on saatu oikaistua.

What about memes?!

Meemit ja giffit ovat turvassa. Artikla 13 ei koske lainauksia, kritiikkiä, arvosteluja, karikatyyrejä, parodioita tai pastisseja – eli esimerkiksi meemejä. Myös videopelien striimaaminen on mitä todennäköisimmin turvassa. Peliyhtiöt eivät ole koskaan puuttuneet peliensä näkymiseen striimeissä ja todennäköistä on, että näin ei käy myöskään jatkossa.

Alkuperäisestä artikla 11:sta tuttu “linkkivero” ei myöskään tule toteutumaan. Uutisten ja muiden linkkien jakaminen somepalveluissa on uudistusten jälkeen ihan ok. Lyhyet tekstipätkät ja esikatselukuvat sallitaan.

Kuka voittaa, kuka häviää?

Se mitä tässä nyt on ehkä järkevää pelätä on, että pienet jäävät jalkoihin, vaikka direktiivillä on nimenomaan yritetty puolustaa esimerkiksi itsenäisiä sisällöntuottajia. Pienillä yrityksillä ja alustoilla ei ole voimia taistella megalomaanisia levy-yhtiöitä ja näiden lisenssirahoja kerääviä toimijoita vastaan. Neuvotteluresursseja ei ole, eikä rahaa riitä latausfilttereiden hankintaa varten.

Artikla 13 ei tarvitse noudattaa, mikäli palvelu on ollut yleisessä käytössä alle 3 vuotta, yrityksen liikevaihto on vähemmän kuin 10 miljoonaa euroa vuodessa ja palvelulla on alle 5 miljoonaa uniikkia kuukausikäyttäjää. Esimerkki sellaisesta yrityksestä, joka juuri ja juuri ylittää nuo kaikki edellä mainitut, mutta jonka resurssit tuskin riittävät artikla 13 vaatimiin toimiin, on Patreon. Patreon on muun muassa sisällöntuottajien suosima joukkorahoituspalvelu, jonka kautta fanit voivat lahjoittaa rahaa suoraan tekijöille ja näin tukea ja varmistaa heitä itseään kiinnostavan sisällön tekemisen jatkumisen.

Voittajaksi tässä tulee luultavimmin jäämään aktiivisesta vastustuksestaan huolimatta Youtube ja etenkin emoyhtiö Google. Ja tässä syy: jos latausfilttereita tarvitaan, Googlelta löytyy. Yritys on käyttänyt yli 100 miljoonaa dollaria filttereiden tekemiseen, ja näitä käyttää jo yli 9 000 levy-yhtiötä ja leffastudiota maailmanlaajuisesti.

Pitääkö olla huolissaan?

Huoli Youtuben tai muiden palvelujen lopettamisesta ei siis ole oman tulkintani mukaan aiheellinen. Tavalliselle käyttäjälle tekijänoikeusdirektiivin voimaantulo tuskin tulee näkymään juuri mitenkään. Mutta en nyt kuitenkaan mene vannomaan: kaikki on mahdollista ja asian seuranta jatkuu. EU:n jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa luoda omat lakinsa uuden direktiivin pohjalta. Sekin mahdollisuus on toki olemassa, että isot alustat vetäytyvät kokonaan Euroopan markkinoilta lakien voimaantulon myötä, koska lisävastuu. Direktiivi on myös niin epämääräisesti muotoiltu, että tulkinnanvaraa riittää. Saas nähdä kuin meitin käy.

Blogin kirjoittaja on Siliä Oy:n sisällöntuottaja Jenna. Blogia varten on katsottu useita Youtube-videoita, luettu muutamia artikkeleita sekä yhden mepin blogia ja EU:n Q&A:ta tekijänoikeusdirektiivistä. Lisää oppia aiheesta voit hankkia sinäkin näiden linkkien kautta:

Wired UK: What is Article 13 and will it Kill Memes? WIRED Explains
https://www.youtube.com/watch?v=MAqJBDh6GY4

Paulin Pelivideot: Suljetaanko YouTube?! Artikla 13 meni läpi!
https://www.youtube.com/watch?v=kYtGQ0nYxKc

The Closer Look: The Ugly Truth About Copyright Abuse On YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=5AwnsbQSKSA

YouTube Creators: Article 13 – Burning Questions 3
https://www.youtube.com/watch?v=TRYSxIYHS0w

Yle: Euroopan parlamentti hyväksyi lopullisesti uuden tekijänoikeuslain – Tekijöille lisää oikeuksia, ilmaiset uutislinkit uhan alle
https://yle.fi/uutiset/3-10707635

FiCom: Tekijänoikeusdirektiivin kompromissit entistä huonompia
https://www.ficom.fi/ajankohtaista/uutiset/tekij%C3%A4noikeusdirektiivin-kompromissit-entist%C3%A4-huonompia

Heidi Hautalan vastauksia direktiivistä:
https://www.heidihautala.fi/fi/10-kysymysta-ja-vastausta-tekijanoikeudesta/

EU:n Q&A
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/faq/frequently-asked-questions-copyright-reform

Koko tekijänoikeusdirektiivi luettavissa täällä:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CONSIL:ST_6637_2019_INIT&from=EN