Onko EU kieltämässä linkkien jakamisen ja meemit?

Direktiivi tekijänoikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla. Kiinnostuitko? No et varmaan, enkä ihmettele yhtään. Tästä on kuitenkin kohistu melkoisesti netin syövereissä, eikä kyseessä olekaan mikään ihan pikku juttu. Internet-yhteisöt ovat olleet reilun viikon raivoissaan Euroopan parlamentin hyväksymästä uudesta tekijänoikeusdirektiivistä, joka todella yksinkertaistettuna toisi verkkopalveluihin – kuten Facebookiin, Instagramiin ja YouTubeen – ”linkkiveron” ja ”meemikiellon”, ja sitä kautta lisäisi palveluiden vastuuta niiden sisällä julkaistavasta materiaalista.

Siis häh?!

Erityisesti ärinää ovat aiheuttaneet direktiivin artiklat 11 ja 13. Yllä on kuvakaappaus Facebook-julkaisusta, jossa jaoin Helsingin Sanomien aiheeseen liittyvän jutun. Tuo julkaisun alla näkyvä esikatselu olisi artiklan 11 vastainen,  sillä siitä käy ilmi, mistä artikkelissa on kyse. Vastuuseen ja ”linkkiveron” maksajan rooliin tästä joutuisi Facebook, en minä. Helsingin Sanomat voisi tällaisissa tapauksissa vaatia Facebookilta ns. lisenssimaksuja. Eli tekijänoikeusrikkomuksen tekee Facebook.

Artikla 13 on internet-yhteisöjä kuohuttanut ”meemikielto”. Artikla 13 suojaa tekijänoikeudellista sisältöä, jota yksittäiset käyttäjät jakavat kanavissa. Käytännössä artiklan 13 voimaantulo tarkoittaisi sitä, että verkkopalvelut pakotettaisiin asentamaan automatisoituja filttereitä, jotka tunnistavat tekijänoikeudella suojatun materiaalin ja estävät niiden pääsyn kanaviin. Lainataan hieman Hesaria:

”- – automatisoitujen filtterien toiminnasta ei juuri ole takeita. Ne saattaisivat karsia liikenteestä tekijänoikeuden alaisia kuvia muistuttavatkin sisällöt, jotka saattavat olla siinä laajuudessa uudelleen muokattuja että ne ovat itsenäisiä teoksia. Tällaisia löytyy taiteesta ja parodiasta – esimerkiksi meemeistä.”

Eli luultavasti täysin lailliset meemitkin jäisivät näiden filttereiden kynsiin. Ja Reddit reagoi:


Kuva: https://www.reddit.com/r/dankmemes/comments/9fgoep/new_era_eu_memes/

Mitä mieltä jengi on tästä? Meistä tuntuu siltä, että EU:ssa ei olla ehkä ihan perillä siitä, mitä tämän direktiivin laiksi muuttuminen jäsenmaissa tarkoittaisi. Toisin sanoen, riittääkö mepeillä ymmärrys internetin olemassaolon tarkoituksesta tai internet-kulttuurista? Asiasta kertonee hieman se, että direktiiviä vastustavat voimakkaasti mm. www:n keksijä Tim Berners-Lee sekä Wikipedian perustaja Jimmy Wales, VAIKKA Wikipedia on rajattu direktiivin tuomien rajoitusten ulkopuolelle.

Enkä aio tätä enempää tässä avata sitä, miten direktiivin voimaantulo vaikuttaisi valeuutisten leviämiseen. Niillä ”uutisilla” ei nimittäin haluta tehdä rahaa…

Jäämme seuraamaan.

Meanwhile, tässä taustamateriaalia:
Helsingin Sanomat: EU äänesti kohutun tekijänoikeus­direktiivin puolesta – Näin ”linkkivero” ja ”meemikielto” voivat vaikuttaa yrityksiin ja tavallisiin ihmisiin
Wired: What is Article 13? The EU’s divisive new copyright plan explained