Some työnhaussa

Siliän Hanna kävi huhtikuussa 2018 sparraamassa työnhausta somessa joukolle Tradenomiliiton jäseniä. Toisin kuin ennakko-odotukset olivat, vastavalmistuneiden sijaan koulutuksessa oli pitkälle urallaan jo matkanneita osaajia, sekä useita alanvaihtajia. Somen hyödyntäminen on mahdollista vastavalmistuneelle kuin kokeneelle konkarille, ja verkkopreesensin rakentaminen ei lopu työllistymiseen. Somen hyödyntäminen työnhaussa sopii niille, joille on mahdollistaa julistaa hakuaan julkisesti, mutta myös niille hakijoille, joille tämä ei välttämättä ole mahdollista.

Pienenä disclaimerina on kuitenkin kirjoitettava, että ensin pitää osata muotoilla omaa osaamista ja löydettävä oma sweet spot. Sepä se vasta joskus haastavaa onkin, mutta jos oma osaaminen on itsellä tiedossa ja tavoitteet kirjattuna, niin alla vinkit miten edetä somen kanssa.

 

Miten edetä somen kanssa?

1. Valitse kanavat missä olet ja missä haluat viestiä.

2. Laita profiilit tikkiin. Panosta profiileihin. Ole ja tule löydetyksi. Hyödynnä eri somekanavista kirjoitettuja oppaita ja fiksaa omat kanavat, tilit, profiilit sekä erityisesti asetukset niiden ohjeiden mukaan. Jos työnhaku on suunnitelmissa – varaa kalenterista aikaa profiilien fiksaamiselle ennen hakemusten tekemistä.

3. Tsekkaa omat fiidit ja julkaisut, somea saa siivota. Sisältöjä saa arkistoida. Sillä välin kun me varttuneemmat vasta pohdimme että muuttaisimmeko somen maailmaan rakentunutta muistikirjaamme, tällä välin nuoriso-osasto fiksaa tilejään viikottain.

4. Arvioi verkostosi, piirrä verkostokartta mutta fundeeraa siinä tulevaa. Keitä sieltä puuttuu, mikä toimiala, osaaminen tai kiinnostuksen kohde ei löydy verkostostasi. Pohdi tätä kautta keitä kannattaisi seurata somessa oman osaamisen kehittämiseksi ja toimialasta oppiaksesi.

 

5. Älä roiku somessa huvikseen, jos tavoitteena on oman ja turvallisen verkkopreesensin rakentaminen ja somen hyödyntäminen. Hengaa somessa suunnitelmallisesti. Valitse ryhmäsi, valitse ketä seuraat, valitse tapa tehdä.

6. Mieti oma sisältötaktiikka. Mitä haluat viestiä ja miten. Vaikuta. Valitse taistelusi. Hyödynnä työkaluja ja mainontaa.

 

Millainen äänesi on verkossa? Mitä sisältöjä verkossa voi julkaista ja mitä ääntä käyttää?

 

7. Sisältövaihtoja julkaisujen tekemiseen ovat tietenkin kuvat, valokuvat, tekstipostaukset jne.

8. Pidempiä sisältöjä mahdollistavat LinkedIn artikkelit, blogit, podcastit, oma www-saitti, vieraskynä. Vieraskynä voi olla oman alan, oppilaitoksen, työpaikan, harrastusten, järjestöjen, medioiden jne. julkaisuja.

9. Liikkuva kuva tarjoaa tällä hetkellä somen algoritmeja miellyttävimmät mahdollisuudet esim. videot, vloggaaminen, mobiilivideot, stories (huom. tallennusmahdollisuus) jne.

10. Livenä kannattaa nousta aina lavalle kun mahdollista. Julkinen esiintyminen, puheenvuorot, hostaukset ja haastattelut, presentaatiot, webinaarit jne.

 

 

Jos oma kynä ei tunnu terävälle tai videolla esiintyminen luontevalle on olemassa verkkoviestimisen tie joka on yhtä vaikuttavaa. Vuoropuhele verkossa valitsemalla jakamisen, kuratoinnin, kysymisen ja kiittämisen tie!

Hakiessa. Anna verkostollesi mahdollisuus olla ylpeä ja mahdollisuus jakaa, tägätä tai suositella.

 

 

Hakiessa julkisesti somessa anna verkostollesi mahdollisuus olla kollektiivisesti ylpeä sinusta. Tuota verkkoon sellainen sisältö minkä muut ympärilläsi haluavat (ylpeydellä) jakaa. Osta apua: visuaalinen osaaja taittamaan julkisen esityksesi, tai ammattilainen editoimaan videosi. Kerro, että haet julkisesti jos voit, pyydä ja kehoita. Suomalainen jakaa jos sitä pyydetään jakamaan. Panosta suosituksiin ja suosittelijoihin, tee myyräntyöt kunnolla ja pistä hyvä kiertämään!

 

Vinkit on julkaistu Hannan LinkedInissä ja taustalta löytyy työkaluja oman osaamisen muotoiluun, vinkkejä hakemusten ja ansioluettelon tekemiseen somen kannalta, tositarinoita ja elettyä elämää hakemisesta ja työllistymisestä somen avulla. Lisäksi Siliällä on päivittyvä lista ryhmistä ja sivuista työnhakuun liittyen somessa. Laita meille viestiä jos haluat kuulla millainen sparrauspaketti Siliällä on tästä teemasta tarjolla!