Pieni somepaasto jouluna 2017 ja ohjeet henkilökohtaiseen someen vuonna 2018

Moni asiakas on esitellyt kuluvan syksyn aikana omaa somenäkymäänsä ja kritisoinut näkemäänsä. Olemme saaneet paljon palautetta, joka kertoo, että LinkedInissä tuntuu olevan vain myyntimiesten ja -naisten postauksia, Twitterissä someräyhääjiä ja Instagramissa pelkkiä selfieitä. Moni on kaivannut parempia sisältöjä omiin uutisvirtoihinsa.

Kollegat ja asiakkaat ovat tuskailleet myös sen kanssa, että keskittymiskyky on tuntunut katoavan sosiaaliseen mediaan. Äidit toteavat olevansa enemmän kännykän kuin skidin kanssa, ja lähes kaikki someaktiivit kokevat huonoa omaatuntoa liiallisesta somen käytöstä. Eikä ihme, brittiläinen Tecmark tutki jo aikoinaan 2000 ihmisen älypuhelimen käyttöä ja keskiarvoksi tutkimuksessa kirjattiin, että puhelinta vilkaistiin keskimäärin 221 kertaa päivässä. Toisaalla markkinointiviestintä painaa kaikkea sosiaaliseen mediaan ja toisaalla Facebookissa pestinsä päättänyt ex-pomo Chamath Palihapitiya kertoo lopettaneensa sosiaalisen median käytön, kieltäneensä sen lapsiltaan ja neuvoo kaikkia muitakin ryhtymään some-lakkoon. 



Tätäkin on siis some, sosiaalinen media, ja tässä ovat meidän vinkit pieneen somepaastoon jouluna 2017 ja parempaan omaan someen vuonna 2018!


Pieni somepaasto jouluna 2017

Joulun aika on yksi parhaimmista hetkistä viettää pientä somepaastoa. Silloin saa oikein luvan kanssa kääntyä kohti itseään sekä lähimpiään ja viettää vapaata niin töistä kuin arjen velvollisuuksista. Jouluna on myös tarjolla värikkäitä virikkeitä ihan livenä: musiikkia, klassikkoelokuvia, yllätyspaketteja ja vilkkuvia valoja. Läheisten lisäksi tulee tavattua ystävät sekä usein myös tutut, ja jouluruoasta aiheutuva ähky turruttaa mieltä ja turvottaa somettavat sormet. Sohva on hyvä paikka ja perinteinen televisio tarjoaa koukuttavia piirrettyjä. Alla vinkit pieneen somepaastoon jouluna 2017!

 

 1. Hiljennä aamut ja rauhoita illat! Jätä somen käyttö aamuista ja illoista pois. Parhaimman paaston saat, jos et ota somea mukaan makuuhuoneeseen ollenkaan. Tämän paaston soisimme olevan käynnissä läpi vuoden.

 

 1. Vähennä sinisen valon määrää. Anna aivoille mahdollisuus laskeutua iltaan ja kohti alkavaa yötä. Laita jo iltaseitsemän maissa ”yötila” puhelimestasi päälle ja vähennä ns. sinisen valon vaikutusta. Sininen valo aktivoi ja piristää. Ruutujen tuijottamisen iltasella tiedetään vaikuttavan nukahtamiseen sekä yöuniin.

 

 1. Ota ilmoitukset pois päältä, niin tietokoneella kuin älypuhelimessa. Pidä hallinnan tunne itselläsi ja vähennä ärsykkeitä hiljentämällä äänet ja ottamalla ilmoitukset pois. Katso kanavat ja kurkkaa uusimmat kuulumiset kun sinulle sopii eikä silloin, kun ne ruutuihin pompsahtavat. Tee tämä rohkeasti myös omien julkaisujesi kohdalla: älä kyttää reaktioita vaan vieraile somessa ajatuksella. Sosiaalisessa mediassa koukuttavinta on tunne, joka syntyy muiden reaktioista sinun sisällöissäsi – ja toisaalta siitä, kun klikkaat jotain, mitä on tarjolla. Jos tämä tunne on palkitseva (kuten jotain uutta, merkittävää, hauskaa tai vaikka pöyristyttävää), aivot oppivat koukuttumaan klikkailuun.

 

 1. Hiljennä vilkkaat Whatsapp-ryhmät ja ota paikallaolo-ilmoitus pois päältä. Ehdit kyllä vastata, kun sinulla on siihen sopiva hetki, ja se saa luvan kanssa olla silloin, kun sinä haluat.

 

 1. Piilota ne tyypit, sivut ja ryhmät, joiden julkaisuja et halua nähdä. Se ei näy kellekään eikä loukkaa ketään. Jos joku vielä tänäpäivänä joskus kysyy ”etkö nähnyt postausta”, voit vedota vaikka somekanavien algoritmeihin. Kanavat kun eivät näytä meille kaikki sisältöjä vaikka kuinka joku niin vielä luulisi.

 

 1. Klikkaa aktiivisesti piiloon mainoksia, joita et koet itsellesi tärkeiksi. Vain näin voit antaa algoritmeille vinkkiä siitä, mitä et halua nähdä. Jaksa tehdä toistoja, huomaat kyllä vaikutuksen.

 

 1. Ota vastuu kanaviesi sisällöistä. Etsi uusia kiinnostavia seurattavia, etsi uusia kiinnostavia ryhmiä tai suljettuja keskusteluja. Aloita vaikka itseäsi kiinnostava keskustelu. Hae uutta #hashtagin avulla ja uudista sitä ryhmää, jota Twitterissä seuraat. Jos koet, ettet saa tarpeeksi ammatillista sisältöä, etsi kv-kentästä kiinnostavat mediat ja kiinnostavat ryhmät ja ala seurata oman toimialasi tienraivaajia. Tutki, mitä ja keitä he seuraavat – ja erityisesti sitä, mitä he jakavat. Muista, että joka kanavalla on oma logiikkansa: Instagramista löydät visuaalista sisältöä ja Facebookista sekä LinkedInistä suljettuja ryhmiä. Joulu on hyvää aikaa uusien kiinnostavien sisältöjen etsimiseen.

 

Parempaa somea vuonna 2018

Parempaa somea tehdään itse. Meistä jokainen voi vaikuttaa siihen, erityisesti verkkokeskustelujen ja jaettujen sisältöjen osalta. Alla vinkit vuoteen 2018:

 1. Osallistu rohkeasti keskusteluihin.
  Aloita uusia keskusteluja, kirjoita ja kommentoi rohkeasti. Usein neuvotaan haastamaan rohkeasti mutta me kannustamme sen sijaan kommunikoimaan positiivisesti. Positiivisuudella tarkoitamme ällöhöpöhanituksen sijaan sellaista keskustelua, joka ei koskaan pyri tukahduttamaan keskustelua. Kerro rohkeasti mielipiteesi, kysy tarkennusta tai tarkastele asiaa aivan toiselta kulmalta mutta tarkista aina ennen enterin painamista, että jäähän jälkeesi tilaa jatkaa.

 

 1. Kuratoi kerran kuussa.
  Jokainen meistä on hyvä jossain, jokainen meistä on innostunut jostain. Tee päätös paremman somen puolesta ja kuratoi kerran kuussa jotain sisältöä, joka sinua liikauttaa. Se tarkoittaa sitä, että jaat jotain eteenpäin valitsemassasi kanavassa. Muista kirjata mukaan, miksi se on sinusta kiinnostavaa tai jakamisen arvoista – parhaat kuratoijat tiivistävät sisällön ja opettavat siitä jotain uutta omille seuraajilleen.

 

 1. Ole armollinen!
  Ole armollinen, itsellesi ja muille. Älä suotta pingota somen kanssa tai kanna mistään huonoa omaatuntoa. Tärkeintä on olla utelias ja pitää itseään kartalla.

 

 1. Pidä huoli omasta somen käytöstäsi!
  Pidä välillä paastoa tai ota jokin somen käyttöä seuraava tai rajoittava appi käyttöösi.

 

Elämä on annettu meille elettäväksi ja sen elämisestä vastaamme me itse – eivät välineet, kanavat tai annetut tavat. Somessa on elämää, ja elämää itsessään on tässä ja nyt: livekohtaamisissa, historiassa ja tulevassa!

 

Rakkautta ystävät. Mitä ihaninta joulunaikaa ja kohti parempia sisältöjä sekä kokemuksia vuonna 2018!