Videoiden kuvaaminen älypuhelimella – uhka vai mahdollisuus?

Video antaa julkaisulle parhaan näkyvyyden

Kaikkien sosiaalisen median kanavien algoritmit suosivat tällä hetkellä videota. Se tarkoittaa, että saat julkaisuillesi enemmän näkyvyyttä, kun postaat kuvan tai linkin sijasta videon.

Video on myös tehokas tarinan kerronnan muoto: videolla on mahdollista esittää asia napakasti ja luontevasti omin sanoin. Lyhyet sisällöt koukuttavat katsojan, joka saattaa katsella lyhyitä videoita peräkkäin pitkiäkin aikoja. Moni asia kannattaa siis pilkkoa useamman videon sarjoiksi.

Tekemällä videosi omalla älypuhelimella varmistat videoidesi reaaliaikaisuuden ja autenttisuuden. Älypuhelin on helppo kuvauskaveri alkuun, sillä se sopii hyvin taskuun, sen kuvanlaatu riittää videokuvaukseen erittäin hyvin ja jopa videon editointi onnistuu puhelimella.

Tärkeintä on ylittää julkaisukynnys

Kuvaamisen aloittaminen on kaikista tärkeintä. Sisältö on yleensä jo olemassa: asiantuntijan valmistelemat koulutukset, yrityksen blogissa julkaistut vinkit, yrittäjän tapaamat kiinnostavat henkilöt, firman hyvä henkilökemia ja kahvihuoneessa lentävä läppä. Olemassa oleva sisältö kannattaa kuvata, sillä videon avulla sen saa hyödynnettyä yhä useammissa kanavissa.

Kuvauskalustoksi riittää älypuhelin. Tärkeintä onkin ylittää kuvaus- ja julkaisukynnys. Kameralle kannattaa jutella päivittäin, jotta tottuu kameraan. Videoita voi julkaista ensin vaikkapa kaveriporukan yhteisessä ryhmässä tai yrityksen sisäisissä kanavissa. Tämän jälkeen Julkaise-painike ei enää tunnu pelottavalta!

Yleisö on jo olemassa

Julkaisualustoissa eli sosiaalisen median eri kanavissa on luonnollisesti eroja, mutta video toimii niissä kaikissa. Kun miettii, missä ensisijaisesti haluaa videonsa julkaista, kannattaa pohtia, missä oma yleisö jo on: mistä kanavasta löytyvät jo valmiiksi tykkääjät, seuraajat, kontaktit ja kaverit? Esimerkiksi Siliälle ensisijainen kanava on Facebook, josta löytyvät sekä asiakkaat että suurin osa kunkin siliäläisen omista kavereista ja kontakteista.

Älypuhelimella kuvattuja videoita voi hyvin julkaista myös Youtubessa. Näin tekevät esimerkiksi Alaston tuottaja ja Poliisitube. Mikäli toivottu yleisö ei kuitenkaan ole Youtubessa jo valmiiksi, kannattaa video viedä ensisijaisesti siihen kanavaan, jonka äärellä yleisö on päivittäin. Youtubea voi tällöin käyttää esimerkiksi videokirjastona, jossa ei olekaan tarkoitus saada huimia katsojalukuja.

Alkuun pääsee kuvaamalla videoita, jotka katoavat itsestään

Videoiden tekeminen on helppo aloittaa Facebook Storiesin, Instagram Storiesin tai Snapchatin avulla. Näissä kaikissa kuvataan älypuhelimella lyhyitä videonpätkiä ja kuvia, jotka näkyvät katsojille vain vuorokauden ajan. Nämä ovat hyviä kanavia kokeilla kuvaamista ja julkaisua. Tarinan kaaren muotoutuessa oppii samalla myös käsikirjoittamista kuin huomaamatta.

Toinen hyvä vaihtoehto on kokeilla live-lähetystä eri kanavissa. Live-lähetys on aloittelijalle helppo työkalu, sillä yleisö ymmärtää, ettei videota ole editoitu: takeltelu on siis täysin ok! Live-lähetys saa olla pitkä, esimerkiksi 20–30-minuuttinen, jotta yleisö ehtii löytää sen äärelle. Tässä ajassa ehtii sopivasti unohtaa kameran ja päästä tutuksi oman äänensä kanssa!

 

Lisää keskustelua mobiilivideoista, noh, luonnollisesti videolla:

 

Jos video ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

 

Siliän järjestää mobiilivideokoulutuksia yrityksille ja yhteisöille. Koulutuksissa harjoitellaan kädestä pitäen videoiden kuvaamista ja editointia kunkin omalla älypuhelimella, pohditaan käsikirjoitusta, annetaan sisältövinkkejä ja ylitetään julkaisukynnys yhdessä. Kysy lisää supersuositusta mobiilivideokoulutuksesta vaikkapa meidän Johannalta.