6+ vinkkiä kuvaamiseen ja editointiin – Videokoulutus

Siliän videokoulutus Lapsen oikeuksien -viestintäverkoston kanssa jatkui käytännön kuvaamisen ja editoinnin parissa. Jotta kaikki saisivat osansa kertyneistä opeista, keräsimme tähän kuusi meille tärkeintä tipsiä kuvaamisesta ja editoinnista. Lopussa on myös vähän extraa. Kommentoi toki, jos jokin muu vinkki on ollut sinulle hyödyllisempi!

Videokoulutuksen ensimmäisen osion, liikkuva kuva sosiaalisen median kanavissa, viisi vinkkiä voit lukaista meidän aikaisemmasta blogista. Jos haaveilet omasta liikkuvan kuvan koulutuksesta, niin tarkemman palvelukuvauksen löydät täältä.

Siliän kanssa kouluttamassa oli tubettaja Joonas Villanen.

”Koulutus oli innovatiivinen ja virkistävä, sillä siinä käsiteltiin videoiden tekoa ja editointia some-näkökulmasta ja kanavakohtaisesti, ei välineet edellä.” – Jannen Kettunen, Lastensuojelun Keskusliitto

 

SISÄLTÖ ON KINGI

Videossa tärkeintä on mielenkiintoinen sisältö: hyvä, eheä tarina ja sulava kokonaisuus. Tarinallisuutta voi tukea suunnittelulla ja efekteillä. Hyvällä editointityöllä kuvitat tarinaasi.

Kuvaa paljon materiaalia – se auttaa sinua huomaamaan hyvät sisältökoukut. Samalla harjaannut esiintyjänä ja löydät oman äänesi videoille. Kokeile vapaasti, millainen sinun videonpresenssisi on.

SHOOT TO EDIT

Mieti etukäteen, mitä kuvaat ja ajattele valmiiksi, miten materiaalia käytät. Mieti myös kuvattavat B-roll-osuudet eli ns. kuvituskuvat. Näin varmistat, että ne tukevat aihettasi. B-roll-osuudet tuovat videoosi vaihtelevuutta ja lisää kiinnostavuutta.

Suunnittelu vähentää huomattavasti editointiin käytettyä työaikaa. Esimerkiksi kuvakäsikirjoitus on hyvä keino hahmotella videota etukäteen!

RULE OF THIRD

Laita kamerassasi tai puhelimessasi päälle ruudukko-toiminto. Se auttaa asemoimaan kuvattavaa kohdetta paremmin. Usein katsojasta on kiinnostavampaa, ettei kuvattava ole aivan keskellä kuvaa vaan asemoituna hieman toiseen reunaan. Näin voit myös paremmin ohjata katsojan katsetta: kun esimerkiksi kuvattavan kasvot ovat kohti toimintakehotetta, katsoja ohjautuu sitä kohti myös.

LINE OF ACTION

What…noh katso kuva! Videolla kuvan jatkumo pysyy eheänä, kun et riko 180° linjaa. Asemoimalla kuvattavan kohteen 180° linjaan ja kuvaamalla vain linjan toiselta puolelta, ei videon katselusuunta yhtäkkiä muutu. Videotasi on helpompi seurata!

180

 

MUSIIKKI MUOKKAA FIILISTÄ

Katso täältä Joonasken video, miten musiikki vaikuttaa videon fiilikseen!

Varmista, että käytät materiaalia, johon sinulla on käyttöoikeus! Osta musiikkia kätevästi vaikka Epidemicsoundsista tai käytä Youtuben tarjoamaan monipuolista musiikkikirjastoa, josta voi myös käyttää joitakin biisejä ilmaiseksi.

Muita hyviä ovat mm. Soundcloud tai CC Mixer. Muista kuitenkin aina varmistaa, miten musiikkia voi käyttää vastikkeetta vai pitääkö sinun ostaa lisenssi.

FINAL CUT

Kun videosi on valmis, pidä tuumaustauko! Tee välissä muuta duunia ja anna video vaikka kollegan katsottavaksi. Palaa sitten videon äärelle ja tarkista, pitääkö jotain kohtaa vielä muokata.

++

  • Pään päälle ei tarvitsekaan jättää sitä tyhjää puolen miehen mitan verran!
  • Hanki jatkovarsi, vaikka lyhytkin, se poistaa tärinää. Käsivaralla kuvattaessa pieni sivuttaisliike poistaa käsitärinää huomattavasti

Jos haluat oman koulutuksen, niin otathan yhteyttä!